Založ si blog

Hovoria nám médiá vždy pravdu?

Aké nároky sa v súčasnosti kladú na budúcich novinárov? Áno samozrejme, že objektívnosť, overovanie faktov a samozrejme pravdivosť sú veci, ktoré sa dozvedia na prvých hodinách. Sú to ľudia hľadajúci kontexty a súvislosti medzi vecami, so všeobecným spoločensko-historickým prehľadom, s pevným názorovým základom. Takto nejako by mal vyzerať novinár a jeho mediálne výstupy. Realita? Realita je asi takáto:

 

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt mediálna manipulácia    Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt mediálna manipulácia   Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt mediálna manipulácia

 

Žijeme v časoch mediálnej vojny priatelia. Ten, kto ovláda média, ovláda v podstate aj vás, vaše myslenie, názory. Jednoducho povedané, médiám sa veriť nedá. A ak si aj svoj život neviete predstaviť bez médií, informácie čerpané z nich preverujte z viacerých zdrojov. Môže sa vám stať, že informácia pochádzajúca z média patriacemu americkému vlastníkovi bude znieť úplne inak ako informácia z východu. Jasné, veď každý si prispôsobuje pravdu podľa seba (viď obrázok vyššie).

Média využívajú tie najsofistikovanejšie zbrane k intelektuálnemu regresu. Veď na čo im budú ľudia zdravo rozmýšľajúci a používajúci mozog? Manipulácia zašla dnes tak ďaleko, že ju už nevieme rozlíšiť od pravdy a tú od propagandy. Áno, aj propaganda je ďalší dôležitý pojem, spojený s manipuláciou. Súčasné média môžeme prirovnať k cirkvi v stredoveku. Človek nepremýšľajúci je najlepšou ovečkou na ovládanie. Médiá sa teda stávajú nástrojom, ktorý možno ľubovoľne použiť bez toho, aby si to verejnosť vôbec uvedomovala.

Tak napríklad, ak si spomínate na celosvetový škandál s maďarskou kameramankou, ktorá potkla utečenca s dieťaťom v náruči. Pravda je asi taká, že utečenec sa potkol o kameň o trocha skôr, ako kameramanka vystrela nohu. Ale uhol pohľadu z kamery zachytil udalosť tak, aby z toho vznikol strašný, neľudský, ohavný skutok maďarskej kameramanky.

Mainstreamové médiá sa cielene vyhýbajú tzv. alternatívnym názorom, ktoré sa z dôvodu cenzúry presúvajú na internet. Prečo je to tak? No asi preto, že alternatívne zmýšľanie je nebezpečné pre systém. A tak naši vládcovia majú za primárnu úlohu zdiskreditovať akúkoľvek alternatívnu myšlienku. Istotne ste si všimli, že média nám počas hlavného vysielacieho času ponúkajú programy typu Horná Dolná či Kredenc a najnovší fenomén Cuky Luky je neskutočný úpadok hodnôt. A pre programy s hlbšou myšlienkou nájdu čas okolo polnoci, ak vôbec, a to nie je náhody….väčšina divákov v tom čase už spí. Ministerstvo pravdy z Orwellovho románu by malo byť dnes podmienkou existencie štátu.

Aj keď v súčasnosti slobodne myslieť je ťažšie ako kedykoľvek predtým, stále verím tomu, že je to možné a spoločne to dokážeme.

 

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 5345x
Priemerná čítanosť článkov: 5345x

Autor blogu

Kategórie

Archív